Monografie

Alphons Diepenbrock werd 150 jaar geleden, op 2 september 1862, in Amsterdam geboren. Tussen 1900 en 1920 was hij zonder enige twijfel de bekendste en meest gevierde componist van Nederland. Zijn leven en loopbaan worden gekenmerkt door de opkomst van het Concertgebouw orkest en dirigent Willem Mengelberg, door de hernieuwde opleving van katholieke cultuuruitingen in ons land, door zijn nauwe band met de Tachtigers en door zijn vriendschap met tal van intellectuelen en kunstenaars, onder wie Gustav Mahler. Als componist hield Diepenbrock zich vrijwel uitsluitend met vocale muziek bezig. Hij schreef vele liederen, met piano en met orkest. Met de orkestliederen heeft hij een genre ontwikkeld dat toentertijd vrijwel onbekend was.

Met Alphons Diepenbrock. Componist van het vocale schreef Leo Samama een eerbetoon aan deze bijzondere componist. Zowel het leven van Diepenbrock als diens muziek staan centraal en worden verlevendigd met talrijke illustraties en muziekvoorbeelden.

De auteur Leo Samama is componist en musicoloog. Hij was jarenlang docent aan het Utrechts Conservatorium en de Universiteit Utrecht, en vervolgens als artistiek coördinator verbonden aan het Residentie Orkest en als directeur aan het Nederlands Kamerkoor. Hij schreef eerder onder meer Duizend jaar Britse muziek, Entartete Musik en Nederlandse muziek in de 20ste eeuw.